LOGO_SYMBIO_TRANSPARANTE_ACHTERGROND

Vitaminen en mineralen voor de mentale gezondheid

Met het steeds toenemende gebruik van sociale media zijn jongeren en volwassen steeds meer afgeleid. Dit leidt tot concentratieproblemen wat op termijn een leerachterstand kan teweegbrengen bij jongen.

Daarnaast krijgen veel mensen niet altijd de juiste (hoeveelheid) voedingsstoffen en mineralen binnen, wat kan leiden tot tekorten. Deze tekortkomingen kunnen de functie van de hersenen beïnvloeden. Tekorten aan bijvoorbeeld omega 3, foliumzuur, vitamine C en ijzer, welke verantwoordelijk zijn voor de flexibiliteit van de membraan van zenuwcellen, voor methylering (een proces dat betrokken is bij de aanmaak van neurotransmitters en het aan- en uitschakelen van bepaalde genen), en voor de zuurstofvoorziening van de hersenen, worden ook in verband gebracht met ADHD en depressie.

De beste remedies zijn het beperken van het gebruik van sociale media, gezonde voeding, goede slaaphygiëne en voldoende beweging. Supplementen kunnen ook helpen bij de concentratie, zeker als er reeds een tekort is vastgesteld. Door de volgende vitaminen en mineralen te supplementen kan de concentratie verbeterd worden voor een langdurig resultaat zonder neveneffecten of bijwerkingen.

Essentiële vetzuren – Omega 3

Meervoudig onverzadigde vetzuren zijn belangrijke structurele componenten en zijn vooral van groot belang in de hersenen. Deze essentiële vetzuren beïnvloeden, doordat ze de celmembraan vloeibaarder maken, de snelheid van de receptorfunctie, de opname van neurotransmitters en de signaaloverdracht. Bovendien hebben omega 3 vetzuren een ontstekingsremmende functie. Het is dan ook wel bekend dat omega 3 het risico op vaatziekten verminderd.

Foliumzuur, Vitamines B6, B12 en Choline

Foliumzuur, vitamines B6, B12 en choline zijn essentieel voor een normale werking van het centrale zenuwstelsel en kunnen via verschillende mechanismen de stemming moduleren. Alle vier spelen ze een rol in het proces van methylatie, waardoor ze bijdragen aan de synthese van neurotransmitters en helpen de genexpressie te reguleren, en choline is de basis waaruit acetylcholine gemaakt wordt, een van de meest cruciale neurotransmitters. Foliumzuur, B6 en B12 hebben dan weer een cruciale rol in het beperken van atherosclerose of aderverkalking, waardoor ze zeker voor ouderen een beschermend effect hebben op de doorbloeding van de hersenen.

Antioxidanten

De hersenen zijn een grote verbruiker van zuurstof. Daarom zijn ze gevoelig voor oxidatie door reactieve zuurstofspecies. Peroxidatie van zenuwuiteinden verandert het transport van neurotransmitters en beïnvloedt vervolgens het functioneren van het centrale zenuwstelsel. Antioxidanten dienen als afweermechanisme van het lichaam tegen oxidatieve stress, maar interessant genoeg is de antioxidantconcentratie van de hersenen laag, wat een pro-oxidante omgeving kan bevorderen.

Vitamine C (ascorbinezuur) is een krachtige antioxidant die nodig is om oxidatieve stress te voorkomen. In feite worden geen andere antioxidanten verminderd totdat ascorbinezuur is uitgeput.

Vitamine E verwijst naar een familie van tocoferolen die de belangrijkste in vet oplosbare antioxidanten zijn die membranen beschermen tegen peroxidatie.

Ijzer

IJzergebrek verandert het metabolisme en de functie van neurotransmitters, cellulaire en oxidatieve processen en het schildklierhormoonmetabolisme. Verminderde ijzervoorraden in de hersenen kunnen de activiteit aantasten van ijzerafhankelijke enzymen die nodig zijn voor de synthese, de functie en de afbraak van dopamine, serotonine en andere neurotransmitters. Vermoeidheid, prikkelbaarheid, apathie en een onvermogen om zich te concentreren zijn veelvoorkomende symptomen van ijzertekort.

Voedingsstatus speelt een belangrijke rol bij de geestelijke gezondheid, en slechte voeding kan bijdragen aan een gebrek aan concentratie. Dit kan leiden tot mentale aandoeningen zoals depressie en ADHD. Hoewel de hier besproken voedingsstoffen verschillende fysiologische rollen hebben bij het handhaven van de geestelijke gezondheid, is wat ze verenigt. Een tekort aan al deze stoffen komt namelijk relatief vaak voor bij personen die een typisch westers dieet volgen.

Winkelwagen
[]