Kruiden ter ondersteuning van de luchtwegen

Kruiden voor de luchtwegen

Nu de winter nabij komt is het een goed moment om het over de weldadige effecten van kruiden op de longen en ademwegen te hebben. De natuur voorziet ons rijkelijk van allerlei planten die elk op hun eigen manier ondersteunend werken voor de luchtwegen. 

Grove den (Pinus sylvestris)

Deze boomsoort, die goed gedijt in noordelijke en hooggelegen gebieden, is niet alleen nuttig in de bosbouw en voor de productie van hars en terpentijn, maar de naalden ervan, in thee, siroop of tinctuur verwerkt, zijn een ware weldaad voor de longen. Ze helpen de luchtpijpvertakkingen ontspannen, maken slijmen vloeibaarder en werken anti-allergisch, rustgevend en ontstekingswerend.

Fijn akkerscherm (Ammi visnaga)

De vruchtjes van dit kruid werden al in het oude Egypte hoog aangeschreven voor hun helende werking, en worden in de natuurgeneeskunde wegens hun ontspannend effect op de gladde spieren gebruikt voor allerlei verkrampingen, van pijnlijke maandstonden over astma tot zelfs hartkramp. Ook op de longen hebben ze een ontspannend effect, waardoor ze een vrije ademhaling bevorderen.

Zoethout (Glycyrrhyza glabra)

Deze lekkernij, die een natuurlijke zoetstof bevat die meer dan dertig keer zoeter is dan suiker, is natuurlijk vooral gekend vanwege de drop die eruit gewonnen wordt, maar heeft daarnaast een sterk verzachtend effect op droge hoest. Bij een voldoende hoge dosis werkt het zelfs sterker hoestremmend dan chemische middelen zoals codeïne, en in China gebruikt men een nauw verwante soort in een traditionele formulering tegen astma.

Echte salie (Salvia officinalis)

Deze smaakbom is niet enkel onmisbaar in de keuken, maar ook een krachtig geneeskruid. Het is vooral gekend voor de kalmerende werking op overgangsklachten zoals opvliegers, maar daarnaast ook befaamd wegens de ondersteunende werking op het geheugen. Maar daarnaast heeft het een verwijdende werking op de ademwegen, én onderdrukt het de hoestreflex, waardoor het een ideaal kruid is om de ademhaling te ondersteunen tijdens gure winterdagen.

Eucalyptusboom (Eucalyptus globulus)

De bladeren van deze alom gekende plant bieden niet enkel voeding aan de Koalas in Australië, maar de essentiële olie die eruit gewonnen wordt is een ware weldaad voor de longen. Het heeft een antioxidante, slijmoplossende en antibacteriële werking, naast de ontspannende werking op de gladde spieren in de longen.

Gember (Zingiber officinale)

Ook hier wordt de slagzin van Hippocrates, die aanmaande om uw voedsel uw medicijn te laten zijn, weerspiegeld, want dit keukenkruid heeft heel wat meer in zijn mars dan een pittige smaak. Naast de gekende kalmerende werking op de maag, ondersteunt het ook de goede werking van het immuunsysteem en heeft het een krachtige antioxidante werking. Zijn ontstekingswerende werking werkt dan weer kalmerend op een geïrriteerde keel

Echte heemst (Althaea officinalis)

We blijven in de keuken, want zoals de Engelse naam voor deze plant verraadt, werden de slijmstoffen in Heemst oorspronkelijk gebruikt om marshmallows mee te maken. Deze slijmstoffen leggen een beschermend laagje over de slijmvliezen van de keel, en zorgen zo voor een snelle en krachtige onderdrukking van droge hoest.

Heelkruid (Sanicula europaea)

De naam verraadt dat men al bij de oude Romeinen vertrouwd was met de helende werking van dit plantje, dat vroeger gebruikt werd om de wondgenezing te bespoedigen. De befaamde Engelse arts en herborist Culpeper was vol lof over dit veelzijdig kruid, en recent onderzoek heeft een antivirale werking ervan aangetoond.

Echte tijm (Thymus vulgaris)

Ook dit goed gekend kruid is niet alleen een culinaire, maar ook een medicinale duizendpoot. Het is rijk aan etherische olie en flavonoiden, en werkt antimicrobieel, ontspannend voor de gladde spieren, ontstekingswerend en ondersteunend voor het immuunsysteem. In klinische studies werden tijmsiropen als gelijkwaardig aan farmaceutische hoestsiropen getest, en ervoer meer dan 90% van de proefpersonen verlichting van hun hoest.

De rijkdom van de natuur We zouden zo nog wel even door kunnen gaan, want Moeder Natuur heeft ons gezegend met vele kruiden die de luchtwegen ondersteunen en zo de wintertijd draaglijker maken, maar dat zullen we bewaren voor een latere blog. Hierbij weet u toch al wat meer over een paar van de belangrijkste longkruiden, en ik nodig u graag uit om elders op deze website onze nieuwe Ademvrij & Kriebel in de keel siropen eens te bekijken, die boordevol deze weldadige kruiden zitten, en daarnaast ook suikervrij zijn, dus ook geschikt voor eenieder die het gebruik van suiker wil of moet beperken.

Winkelwagen
[]