LOGO_SYMBIO_TRANSPARANTE_ACHTERGROND

Vitamine en mineralentekort: Is de kans echt zo klein? Het belang van voedingssupplementen onder de loep

Het standaardantwoord op de vraag of voedingssupplementen nuttig of nodig zijn, is meestal als volgt: “Voor gezonde mensen geldt over het algemeen dat een gevarieerd dieet voorziet in de behoefte aan vitamines en mineralen. De kans op een tekort is uiterst klein, en het nemen van voedingssupplementen is dan niet nodig.”

Maar hoe gegrond is dit antwoord in werkelijkheid? Eten we daadwerkelijk gevarieerd, gezond en evenwichtig? En leiden we allemaal echt zo’n gezonde levensstijl als beweerd wordt? In deze blog zullen we deze vragen benaderen vanuit een wetenschappelijk oogpunt, ondersteund door gegevens en onderzoeksresultaten.

Gezondheidscijfers onder de loep

Om te beginnen, laten we eens kijken naar gezondheidscijfers, waaronder enkele alarmerende statistieken uit België. Volgens het Health Interview Survey in België is het gemiddelde BMI van de volwassen bevolking (18 jaar en ouder) 25,5. Maar misschien nog zorgwekkender is het feit dat bijna de helft van de volwassen bevolking overgewicht heeft, met een BMI van 25 of hoger, wat neerkomt op 49,3%. Daarnaast heeft een aanzienlijk deel van de volwassenen, namelijk 15,9%, obesitas met een BMI van 30 of hoger.

Deze cijfers onderstrepen het groeiende probleem van overgewicht en obesitas, wat op zijn beurt de aandacht vestigt op het belang van voeding en voedingsstoffen in het behouden van een goede gezondheid. Terwijl velen worstelen met gewichtsbeheersing, zijn anderen mogelijk ondervoed in termen van essentiële voedingsstoffen. Een gevarieerd dieet is cruciaal, maar het moet ook rijk zijn aan voedingsstoffen om te voldoen aan de dagelijkse behoeften. https://www.sciensano.be/en/health-topics/obesity/numbers

Voedingswaarde onder de loep

Een andere factor om rekening mee te houden is de voedingswaarde van ons voedsel. Moderne landbouwpraktijken en voedselverwerking hebben geleid tot veranderingen in de samenstelling van voedingsmiddelen. Sommige voedingsmiddelen bevatten nu minder voedingsstoffen dan voorheen. Dit betekent dat, zelfs als we denken dat we gevarieerd eten, de daadwerkelijke voedingswaarde van onze maaltijden kan variëren.

Een opvallend voorbeeld is de evolutie van genetisch gemodificeerde (GMO) gewassen. Hoewel deze gewassen vaak zijn geoptimaliseerd voor grotere opbrengsten en resistentie tegen plagen, is er minder aandacht besteed aan het behoud van de voedingswaarde. Een studie uitgevoerd door het Amerikaanse

ministerie van Landbouw (USDA) onthulde dat sommige gewassen, zoals tomaten, minder voedingsstoffen bevatten dan hun niet-GMO-voorouders. Een opvallend voorbeeld zijn GMO Hybrid tomaten, die nu ongeveer een kwart minder calcium bevatten dan tomaten van 50 jaar geleden. Dit benadrukt het feit dat het niet alleen belangrijk is wát we eten, maar ook hóe ons voedsel wordt verbouwd en verwerkt.

Deze veranderingen in voedingswaarde benadrukken het belang van voedingssupplementen als aanvulling op ons dieet. Het kan een uitdaging zijn om alle benodigde voedingsstoffen uit voedsel te halen, gezien de veranderende voedingswaarde. Het is daarom essentieel om bewust te zijn van de voeding die we consumeren en te overwegen hoe we eventuele tekorten kunnen aanvullen om een optimale gezondheid te behouden. https://www.jacn.org/are-food-crops-in-the-usa-becoming-less-nutritious/

voedingssupplementen onder de loep

Niet elk supplement is gelijk, en ook niet even nuttig. En zeker niet elk supplement is van dezelfde kwaliteit. Met de opkomst van internetbedrijven die goedkope supplementen aanbieden, vaak geproduceerd buiten de EU of zelfs in China, is de kwaliteit meestal bedenkelijk. Het is belangrijk om te beseffen dat de herkomst en kwaliteit van supplementen aanzienlijk kunnen variëren.

Supplementen die daadwerkelijk nuttig zijn, zijn die welke inspelen op de tekortkomingen van onze moderne levensstijl en voeding. Een gevarieerd dieet zou in theorie alle benodigde voedingsstoffen moeten leveren, maar de realiteit kan anders zijn. Vooral bij mensen met specifieke voedingsgewoonten, zoals vegetariërs of veganisten, is het belang van supplementen al bewezen. Het is algemeen bekend dat mensen met deze levensstijl een verhoogd risico lopen op tekorten aan cruciale vitamines en mineralen.

Een belangrijke overweging bij het kiezen van supplementen is ervoor te zorgen dat ze zijn ontworpen om specifieke behoeften aan te vullen en van hoogwaardige kwaliteit zijn. Het is raadzaam om te investeren in supplementen die zijn geproduceerd volgens strikte normen en kwaliteitscontroles, en die afkomstig zijn van gerenommeerde producenten. Een geïnformeerde keuze maken bij het selecteren van supplementen is cruciaal om ervoor te zorgen dat ze een waardevolle aanvulling vormen op uw voeding en gezondheid. https://www.favv-afsca.be/professionelen/overhetfavv/

Conclusie

In deze blog hebben we kritisch gekeken naar het standaardantwoord dat voedingssupplementen overbodig zijn voor gezonde mensen, omdat een gevarieerd dieet alle benodigde voedingsstoffen zou moeten leveren. Gezondheidscijfers, zowel in België als wereldwijd, wijzen op een groeiend probleem van overgewicht en obesitas. Deze cijfers benadrukken het belang van voeding en voedingsstoffen voor het handhaven van een goede gezondheid.

Daarnaast hebben we de voedingswaarde van ons voedsel onderzocht en benadrukt dat moderne landbouwpraktijken, inclusief genetisch gemodificeerde gewassen, de voedingswaarde van voedsel hebben veranderd. Sommige voedingsmiddelen bevatten nu minder voedingsstoffen dan voorheen, wat de behoefte aan voedingssupplementen onderstreept.

Tot slot hebben we benadrukt dat supplementen niet allemaal van dezelfde kwaliteit zijn en dat een geïnformeerde keuze cruciaal is. Specifieke voedingsgewoonten, zoals vegetarisme en veganisme, hebben al bewezen dat ze baat hebben bij supplementen vanwege het risico op tekorten. Het is belangrijk om bewust te zijn van voedingsbehoeften en te overwegen hoe eventuele tekorten kunnen worden aangevuld om een optimale gezondheid te behouden in onze complexe voedingsomgeving. Voedingssupplementen kunnen een waardevolle aanvulling zijn, maar ze mogen nooit de plaats innemen van echte, voedingsrijke maaltijden. Het maken van verstandige keuzes over wat we eten en hoe we eventuele tekorten aanpakken, is essentieel voor het behoud van onze gezondheid. Lees hier hoe bijvoorbeeld een magnesiumtekort aan de basis ligt van veel alledaags klachten.

Winkelwagen
[]