LOGO_SYMBIO_TRANSPARANTE_ACHTERGROND

Vergrote prostaat: helpt Sabal de symptomen te verlichten?

Goedaardige prostaathyperplasie (BPH), ook bekend als een vergrote prostaat, is een veel voorkomende aandoening die veel oudere mannen treft. Naarmate de prostaatklier groter wordt, oefent deze druk uit op de urethra en veroorzaakt een verscheidenheid aan symptomen. De meest voorkomende symptomen van goedaardige prostaathyperplasie zijn:

• Moeilijkheid bij het beginnen met urineren
• Zwakke of onderbroken urine-stroom
• Het gevoel dat de blaas niet helemaal leeg is
• Vaak moeten plassen, vooral ’s nachts
• Plasdrang en incontinentie
• Lekkage van urine

Wat is Sabal?

Saw Palmetto, ook wel Sabal genoemd, is een kleine palmsoort die voorkomt in het zuidoosten van de Verenigde Staten. De bessen van deze boom worden al eeuwenlang voor medicinale doeleinden gebruikt, vooral door de indianen. De laatste jaren is Saw Palmetto populair geworden als behandeling voor symptomen van goedaardige prostaathyperplasie (BPH) die veel oudere mannen treft. Sabal is een supplement dat traditioneel gebruikt wordt voor het verminderen van symptomen van BPH zoals moeilijkheid bij het beginnen met urineren, een zwakke urine-stroom en het vaak moeten plassen.

De hormoonbalans-eigenschappen van Saw Palmetto

De actieve ingrediënten in Saw Palmetto zijn vetzuren en fytosterolen, die ontstekingsremmende en hormoonbalans-eigenschappen hebben. Een van de belangrijkste theorieën achter de werkzaamheid van Saw Palmetto bij de behandeling van BPH is dat het de omzetting van testosteron naar dihydrotestosteron (DHT) kan remmen, dit is een hormoon dat een rol speelt in de groei van de prostaat. Door de niveaus van DHT in de prostaat te verlagen, kan Saw Palmetto helpen om symptomen van goedaardige prostaathyperplasie te verminderen.

Wat zegt de wetenshap?

Er zijn diverse studies uitgevoerd om de werkzaamheid van Saw Palmetto bij de behandeling van BPH te onderzoeken. Uit een systematische review van twaalf klinische trials kwam dat Saw Palmetto effectiever was dan een placebo. Het verbeterde de urine-stroom en het hielp bij het verminderen van de noodzaak om ‘s nachts op te staan om te plassen. Een andere studie toonde aan dat Saw Palmetto net zo effectief was als het receptgeneesmiddel finasteride bij het verbeteren van symptomen van goedaardige prostaathyperplasie, maar had minder bijwerkingen.

Is Saw Palmetto veilig en effectief voor de ondersteuning van goedaardige prostaathyperplasie?

Hoewel de onderzoeken naar Saw Palmetto en BPH veelbelovend zijn, is het belangrijk om op te merken dat niet alle studies tot positieve resultaten hebben geleid. Bovendien is Saw Palmetto geen vervanging voor medische behandeling bij gevorderde goedaardige prostaathyperplasie. Overleg voordat u start met supplementen zoals sabal altijd eerst met een arts. Het kan interacteren met andere medicijnen en is er een risico op potentiële bijwerkingen.

Bron: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23235581/

Winkelwagen
[]