LOGO_SYMBIO_TRANSPARANTE_ACHTERGROND

Positionering gezonde voeding vs. voedingssupplementen vs. geneesmiddelen

Gezonde voeding

Het eten van gezonde voeding is een belangrijk onderdeel van het behoud van een goede gezondheid. Het kan u helpen een gezond gewicht te behouden, chronische ziekten te bestrijden en het risico op depressie en angst te verminderen. Het is belangrijk dat u voedingsmiddelen eet die voedzaam en vullend zijn.

Uit een recente studie is gebleken dat de kwaliteit van ons voedsel achteruitgaat. We vinden minder voedzaam voedsel op ons bord dan in het verleden. Dit is enerzijds te wijten aan nieuwe landbouwpraktijken maar anderzijds is de perceptie van ‘gezonde voeding’ ook dermate gewijzigd.

Een recente studie gepubliceerd in Archives of Internal Medicine stelde vast dat: “De voedingswaarde van fruit en groenten is met bijna 40% gedaald sinds het begin van de jaren 1950.” Uit de studie bleek ook dat voedingsmiddelen die minder voedingsstoffen bevatten  vaker worden gegeten dan vroeger.

Sommige voedingsmiddelen bevatten nu meer suiker, zout en vet maar minder essentiële vitamines en mineralen. Dit betekent dat zelfs als we proberen goed en gezond te eten, we niet alle voedingsstoffen ontvangen die ons lichaam nodig heeft voor een optimale gezondheid.

Voedingssupplementen zijn dus nuttig om eventuele tekorten aan te vullen. Daarnaast kunnen ze ook gunstig zijn voor mensen die willen afvallen, of voor mensen die herstellen van een ziekte of operatie.

Geneesmiddelen vs. voedingssupplementen

Gezonde voeding blijft de eerste stap om gezond te blijven. Het is belangrijk dat u gevarieerd eet en voldoende voedingsstoffen inneemt. Zo blijft uw lichaam goed functioneren en voelt u zich energiek. Maar welke rol spelen geneesmiddelen en voedingssupplementen hierin? En misschien wel de meest pertinente vraag: wat is het verschil tussen beide? Beide termen worden vaak met elkaar verward. Er zijn veel overeenkomsten tussen de twee, maar er zijn ook veel verschillen.

  • Geneesmiddelen

Geneesmiddelen helpen de symptomen van een ziekte of aandoening te behandelen of te verlichten. Ze worden meestal voor een korte periode ingenomen om de gezondheid te verbeteren. Geneesmiddelen bieden in de meeste gevallen een kortetermijnoplossing. Medicijnen zijn beschikbaar op voorschrift of vrij verkrijgbaar. U moet altijd met uw arts overleggen voordat u een nieuw geneesmiddel gaat gebruiken.

  • Voedingssupplementen

Een voedingssupplement is een product dat bedoeld is als aanvulling op de normale voeding en bevat een geconcentreerde bron van vitamines, mineralen of andere bioactieve stoffen. Supplementen richten zich op het behoud van een goede gezondheid en streven naar een langetermijnoplossing.  Ze leveren voedingsstoffen die de gezondheid en het welzijn bevorderen. Voedingssupplementen worden niet door artsen voorgeschreven. Algemeen kunnen we stellen dat voedingssupplementen de oorzaak aanpakken en zich richten op het voorkomen van een tekort. Een geneesmiddel wordt ingenomen bij bepaalde symptomen die het gevolg zijn van een reeds bestaand voedingstekort.

Winkelwagen
[]