3 redenen waarom je een tekort aan vitaminen of mineralen kan hebben

Het nut van voedingssupplementen wordt regelmatig in vraag gesteld. Is het echt nodig dat we naast onze voeding extra vitaminen en mineralen nemen? Het antwoord op deze vraag luidt meestal dat we alle noodzakelijke nutriënten uit onze voeding halen. Enkel vitamine D zou aanvullend nodig zijn en dan nog enkel tijdens de wintermaanden. Er zijn echter meerdere factoren die ertoe kunnen leiden dat er alsnog tekorten ontstaan. Ook indien we voldoende groenten en fruit eten.

Onderstaand vind je de 3 hoofdredenen terug waarom er een tekort aan vitaminen en mineralen kan ontstaan. Op deze manier kan je geïnformeerd kiezen of supplementen nuttig zijn voor jou of niet.

Malabsorptie

Als je gezond en gevarieerd eet, leidt dat per definitie niet tot tekorten; ervan uitgaande dat de heropname van voedingsstoffen in je lichaam goed verloopt. Malabsorptie of malabsorptiesyndroom is wanneer je lichaam moeite heeft om bepaalde voedingsstoffen uit je voeding op te nemen omdat ze niet goed of niet op tijd worden opgenomen. Symptomen als een opgeblazen gevoel en diarree kunnen het gevolg zijn, wat ook ernstige complicaties kan veroorzaken als het niet wordt behandeld.

Te weinig of onjuiste voeding

Wat eten we? Welke  kwaliteit van voedsel consumeren we? Hoe wordt het bereid? Hoeveel variëren we? Al deze factoren hebben een grote impact op onze gezondheid.

Bewerkte voeding is niet zo voedzaam als natuurlijke voeding. Vaak zit bewerkte voeding boordevol suiker en zout, wat ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken.

Ook onze natuurlijke voedingsmiddelen zijn er vandaag de dag minder goed aan toe dan we zouden denken. Een recente studie gepubliceerd in Archives of Internal Medicine stelde vast dat: “De voedingswaarde van fruit en groenten met bijna 40% gedaald is sinds het begin van de jaren 1950.” Uit de studie blijkt ook dat voedingsmiddelen die minder voedingsstoffen bevatten, vaker worden gegeten dan vroeger.

Met andere woorden, veel van wat we eten bevat nu meer suiker, zout en vet, en minder essentiële vitaminen en mineralen. Dit betekent dus dat zelfs als we ons best doen om goed en gezond te eten, we toch niet alle voedingsstoffen binnenkrijgen die ons lichaam nodig heeft voor een optimale gezondheid.

Hoe suiker u ontneemt van belangrijke nutriënten

Als we het hebben over te veel suiker eten, gaat het meestal over overmatige energie-inname, lege calorieën, bloedglucose en insulinepieken, of een verhoogd risico op chronische ziekten zoals diabetes, kanker en hartaandoeningen. Maar er is nog een ander groot probleem dat minder aandacht krijgt in deze discussie.

Uit studies blijkt dat chronisch hoge inname van geraffineerde suikers een negatieve invloed heeft op de opname van verschillende vitamines en mineralen. Het afbreken en opnemen van geraffineerde suikers kost ons lichaam meer van deze vitamines en mineralen dan dat we opnemen. Zo kan het dus lijken dat we wel voldoende gezonde voeding binnen krijgen maar dus netto een tekort creëren. 

Conclusie

Betrap je jezelf regelmatig op slechte eetgewoontes, of voel je je al een tijdje niet meer 100%, dan kan het wel eens zijn dat je een tekort hebt aan bepaalde vitamine of mineralen. Dit is zeker niet ongewoon. Uit een studie in 8 Europese landen waaronder België, blijkt dat mensen in Europa niet voldoende ijzer, calcium, zink, vitamine D, vitamine B1 (thiamine), vitamine B2 (riboflavin), vitamine B6 en folium zuur opnemen. En dit over alle leeftijdsgroepen en geslachten.

Op de vraag: ‘Is het nuttig voedingssupplementen te nemen?’ Dan is het antwoord: ja. Met wat we nu weten, kunnen voedingssupplementen nuttig zijn om eventuele tekorten aan te vullen of te voorkomen. Supplementen kunnen ook gunstig zijn voor mensen die willen afvallen, of voor mensen die herstellen van een ziekte of operatie.

Als je wil weten wat het verschil tussen voedingssupplementen en geneesmiddelen is, kan je in deze blog er alles over lezen.

Referenties

Winkelwagen
[]